רמאות בתזונה הקיטוגנית
קחו את הבריאות שלכם בידיים!
האם אפשר 'לרמות' בתזונה הקיטוגנית?
השקעתם כל כך הרבה זמן בלהפוך את הגוף שלכם למכונה ששורפת שומן, והשאלה שנשאלת – האם אתם מוכנים לעצור או לעקב את התהליך הזה על ידי אכילת ארוחה רבת פחמימות?
זה תלוי בכם אם אתם רוצים לאכול cheat meal או לא. אבל אנחנו, כמבוגרים, צריכים לדעת שלכל מעשה יש תוצאה. אני מבינה, לפעמים אנחנו 'צריכים' רק עוגייה. תחשבו – האם זה שווה?
כשעושים דיאטה כל אחד חושב כיצד 'לרמות'. מה אני יכול לאכול כדי 'שארגיש טוב' בלב ולא יפריע להורדה במשקל או לכל מטרה אחרת שרוצים להשיג בדיאטה. זה קורה גם שחיים לפי התזונה הקיטוגנית. אתם חושבים – האם אפשר לרמות באוכל כשחיים לפי התזונה הקיטוגנית? האם זה כדאי? האם זה בסדר? האם זה מותר? האם זה יקלקל את מה שהצלחתי להשיג עד עכשיו? האם זה עומד בקו אחד עם המטרות הבריאותיות שלי? בואו נודה, ארוחות cheat לא טובות לנו. אנחנו יודעים. התזונה הקיטוגנית היא מאד פשוטה, אבל לא תמיד קלה, וישנם מצבים "מחייבים". אז בואו נדבר קצת על מה שקורה כשאוכלים ארוחה שלא שייכת לקיטו, והאם זה כדאי. כפי שהנכם יודעים, חלק מהאנשים שחיים לפי התזונה הזו ואוכלים מעט פחמימות קובעים לעצמם מדי פעם לאכול ארוחות מלאות פחמימות כמו למשל בסופי שבוע או ביום מסוים בחודש. אומנם זה עוזר לשמור על 'שפיות' תזונתית, זה קצת שונה כשעושים זאת בתזונה הקיטוגנית. מכיוון שהתזונה הקיטוגנית היא יותר נוקשה מדיאטות דלות פחמימות אחרות, זה מפתה יותר לאכול cheat meals. אבל ההשפעה שלהן יכולה להיות דרמטית.
החסרונות באכילת cheat meals.
להלן כמה מהתוצאות שעלולות להיגרם אם אוכלים cheat meals, וכדאי לקחת אותם בחשבון כשחושבים על ארוחה רבת פחמימות כשחיים לפי התזונה הקיטוגנית. כשאוכלים ארוחה רבת פחמימות – המצב של קיטוסיס נעלם וצריך להיות מוכן לעובדה הזו. עליכם לדעת שכדי להגיע למצב של קיטוסיס יעברו כמה ימים. כשאתם חושבים שאכלתם ארוחה רבת פחמימות שימו לב לרמת הקיטונים שלכם. אנשים מתפלאים כיצד הם נשארים במצב של קיטוסיס אחרי ארוחות מסוימות והם לא אחרי ארוחות אחרות.
'הרמאות' בתזונה הקיטוגנית יכולה להשפיע על ההורדה במשקל.
הגוף צריך לבצע שינויים כגון הפעלת הורמונים מסוימים ולהגדיל את תפוקת האנזימים כדי להיכנס למצב של שריפת שומן מקסימלית. כשאוכלים cheat meals באופן קבוע אתם לא קוצרים את התוצאות הטובות שניתן לקבל במצב של קיטוסיס ואם אתם לא שומרים על מצב של קיטוסיס אתם לא קוצרים את הפירות הבריאותיות ושריפת השומן המקסימלית שמלוות למצב הזה.
השקעתם כל כך הרבה זמן בלהפוך את הגוף שלכם למכונה ששורפת שומן, והשאלה שנשאלת – האם אתם מוכנים לעצור או לעקב את התהליך הזה על ידי אכילת ארוחה רבת פחמימות?
בדרך כלל כשעולים במשקל מיד לאחר אכילת ארוחה רבת פחמימות העליה היא עליה של נוזלים אבל אכילת ארוחות כאלו באופן קבוע יכולה להשפיע על ההורדה במשקל.
ארוחות רבות פחמימות מעלות את רמת הסוכר בדם.
אחת הסיבות שהתזונה הקיטוגנית כל כך פופולרית בקרב אלו שסובלים מסכרת או סוכר בדם היא בגלל שהיא עוזרת לשמור על רמה יציבה של סוכר בדם. אכילת פחמימות מרובות בארוחה יכולה לגרום לזינוק רמת הסוכר בדם לרמות גבוהות ואולי אפילו מסוכנות. זוהי עובדה שיש להתחשב בה לא רק כשחיים לפי התזונה הקיטוגנית, אלא בכלל.
ה'רמאות' גורמת למוח 'לרצות' לאכול יותר, תחשבו על כך שהגוף שלכם שורף קיטונים כמקור לאנרגיה ולא גלוקוז. באותו אופן הטעם שלנו מתרגל לטעם מסוים של המזונות הכלולים בתזונה הקיטוגנית, ובמשך הזמן מתרגלים לאכול מזונות אמיתים וזה מה שבאמת טעים לנו - מזונות עתירי שומן. עצירת התהליך הזה ואכילת מזונות מעובדים, גורמת לשינוי בבלוטות הטעם. יכול להיות שלא תהיה לכם בעיה עם ארוחת קיטו הבאה אחרי ארוחה רבת פחמימות, אבל קיימת האפשרות שתעברו שוב מצב של 'גמילה' מסוכר וזה עלול לגרום למצב שיהיה לכם קשה יותר לחיות על פי התזונה הקיטוגנית.
עבור אנשים רבים, מה שמתחיל כ-cheat meal יכול להפוך לאכילת ארוחות שחיתות. אם התיאור הזה מתאים לך – תיזהר כי הרמאות יכולה להזיק יותר מאשר להועיל.
אבל מה באמת עושים – כיצד ניתן להתאים את התזונה הקיטוגנית לשמירה על חוקי ההלכה?
כיצד מרמים בצורה "הנכונה"?
האמת שהמטרה העיקרית ב'רמאות' היא לא 'להשתגע' כשחיים על פי התזונה הקיטוגנית, אבל מה עושים כשההלכה מחייבת לאכול לחם כזית ולשתות יין בקידוש בשבת? למשל ברכת המזון מחייבת מינימום אכילה של 27 גרם חלה. אם המינימום המותר הוא 20 גרם פחמימה ליום, צריך לציין שיש להקפיד שביום שישי לא לאכול פחמימות בכלל במשך היום, ולהשאיר את הכמות המותרת לקידוש בערב. ובשבת, מאחר ומדובר בשתי סעודות, אז פעם בשבוע תיהיה חריגה של 34 גרם פחמימה ליום, אבל יש להקפיד שלא לאכול הרבה שומן בשבת עצמה, ולהרבות בירקות בסעודות. בנוסף, הרבה גם שותים יין, מעבר לקידוש. אז יש לבחור ביין לבן במקום אדום (כחצי כוס). לפעמים ה'רמאות' יכולה לעזור בשמירה על התזונה הקיטוגנית כל השבוע, ואפילו אם לא מקבלים את ההטבות שהתזונה הזו מביאה עמה במאה אחוז, יש לראות את אכילת הלחם כזית בשבת כ'רמאות' בתזונה ולעשות זאת רק בשבת. כפי שציינתי קודם, אכילת ארוחה רבת פחמימות עשויה לגרום לנסיגה בתהליך הקיטוסיס, אבל אכילת לחם כזית יום אחד בשבוע לא צריכה למנוע מכם לקצור את כל הפירות שניתן לקצור על ידי אכילה נכונה על פי התזונה הקיטוגנית. התזונה הקיטוגנית היא חלק מהחיים וצריך לשלב את כל ה'חובות' שלנו בתוך התזונה הזו. קחו בחשבון שהכמות של הלחם לא תגרום לכם לנסיגה משמעותית והקפידו בשבת על אכילת שאר הארוחות כארוחות קיטו. זאת אומרת שאכילת הלחם אינה צריכה להשפיע על כל המזונות שאוכלים בשבת, כמו שאומרים: "חתיכת לחם אחת לא תגרום לכם להשמין, בדיוק כמו שאכילת קערת סלט אחת לא תגרום לכם לרזות".
אם אתם מחליטים 'לרמות'
בתזונה הקיטוגנית הקפידו לעשות זאת בזמנים
קבועים – בשבת, למשל. אמנם זה יוציא אתכם ממצב
של קיטוסיס אבל זה יכול לעזור לכם
להנות מההטבות שהתזונה הזו מביאה עמה במשך כל השבוע –
כמו שמירה על רמת סוכר נמוכה בדם. שימו לב לא
להגזים ולאכול רק את כמות הלחם ש'חייבים'. תכננו את הארוחות כך 'שהרמאות' תהיה כמה שיותר לא משמעותית ואם מדובר במזונות אחרים מעבר ללחם – שימו לב לשמור על כללי הקיטו ואולי תוכלו למצוא מזונות ש'דומים' למה שבאמת אתם חושקים – במקום פיצה רגילה – תכינו פיצה מכרובית.
"לעולם
לא יאכל אדם, אלא כשהוא רעב; ולא ישתה, אלא
כשהוא צמא" (הרמב"ם).
לסיכום: בסופו של דבר – זה תלוי בכם אם אתם רוצים לאכול cheat meal או לא. אבל אנחנו, כמבוגרים, צריכים לדעת שלכל מעשה יש תוצאה. אני מבינה, לפעמים אנחנו 'צריכים' רק עוגייה. תחשבו – האם זה שווה?